• Tabela Dünyası
  • Tabela
  • tabela
  • Eczane Tasarım

Dijital Tabelaların Gelecekteki Evrimi

Gelecekte herhangi bir endüstri için neyin beklediğini bilmek imkânsız, ancak ufukta iş tabelalarını daha da ileriye taşıyacak heyecan verici teknolojileri mevcut olmaya başladı. Artık tabelacılık diye ülkemizde bir sektör oluştu. Promosyonlar ve ticari şovlar için kullanılan holografik işaretlerin zaten çalışan örnekleri var. Teknoloji geliştikçe, hologramları çeşitli ortamlarda görmeyi bekleyebiliriz. Tabela Dünyası da bu tarz değişimleri ilerici fikirler ile beraber görerek tabelalarla etkileşim, tüketicilere ürün veya hizmet hakkında daha fazla bilgi veren sensör teknolojisi ve el cihazları ile de değişmeye başladı.

Tabela ‘nın Evrimi

İşaretler, binlerce yıldır dünyadaki uygarlıklarda gündelik hayatın önemli bir parçası olmuştur. Toplumun diğer parçaları gibi, teknoloji ilerledikçe önemli ölçüde gelişmiştir. Üye şirketler şu anda yılda 50 milyar dolardan fazla gelir elde ediyor ve dijital reklamcılık yani tabela her yıl pastanın büyük bir parçasını alıyor. İşaretlerin nasıl işlediğini ve inşa edildiğini zamanla değiştirirken, hizmet ettikleri önemli amaç aynı kalıyor.

Kısa Bir Tarihçesi

Birçok tarihçi, eski Yunanlılar ve Romalılar ile mevcut burç konseptimizin başladığına inanıyor. İşaretleri kitlesel okuryazar olmama nedeniyle belirli işletmeleri ve hükumet yerlerini sınırlamak için imgeler kullandı. Zaman geçtikçe, el oyması ahşap, renkli tablolar ve altın gravür kullanarak işaretler daha ayrıntılı hale geldi.

Bir noktada, şehirlerdeki büyümeden dolayı işaretlerin büyüklüğü ve yerleşimi bir sorun haline geldi, bu yüzden büyük işaretlerin ne olabileceği ve nereye yerleştirilebileceği konusunda yasalar çıkarıldı. Sonunda, Sanayi Devrimi, ekonominin hemen her sektöründe kullanılan işaretler ve Tabelalar ile seri üretimini mümkün kıldı.

1800’lerde elektrik gücünün icadı, tarihteki en büyük evrim tabelalarının başlangıcını işaret etti. İlk yıllarda, ampuller en belirgin etkiye sahipti. Işıklar, geceleri görülebilmeleri için işaretleri aydınlatabilir ve sinema salonları ve dükkânlarda dikkat çekmek için kullanılabilir hale geldi. 1950’lerde plastikler icat edildiğinde, basılı işaretlerin seri üretimi, daha hızlı ve daha ucuz hale geldi ve kullanımlarını ekonominin her sektörüne yaydı.

Dijital Tabela Devrimi

Sanayi evrimi, kişisel bilgisayarın icadı ile ampulün icadından yaklaşık 100 yıl sonra önemli ölçüde artmıştır. Kişisel bilgisayarlar birkaç farklı şekilde işaretleri değiştirdi. İlk olarak, grafik tasarımcıların yazılım kullanarak hızlı bir şekilde profesyonel tasarımlar oluşturmalarına izin verdiler, bu yüzden isteyen şirketler artık elle çizilen yetenekli sanatçılara güvenmek zorunda kalmadı. İkincisi, bilgisayarlar programcıların dijital işaretleri oluşturmak için ışıkların ekranını kontrol etmelerine izin verdi.

Önce dijital işaretler genellikle gösteri merkezleri ve sinema salonları gibi yerlerde sergilenen kayan kareleri andırıyordu. Harfler, sayılar ve çok basit grafikler görüntülerdi. Bilgisayar teknolojisi geliştikçe ve daha yüksek çözünürlükle ekranlar oluşturulduğundan, dijital tabelalar daha detaylı ve renkli hale geldi.

Modern bir dijital reklam aracı haline, bir iş veya organizasyonun istediği şeyi (basit metinden yüksek tanımlı videoya) gösteren bir bilgisayar ekranı gibi davranmaya başladı.

Tabela Dünyası’nın Tavsiyesi

Geleneksel basılı işaretler reklam, trafik ve diğer alanlarda hala büyük bir rol oynamaktadır. Ancak dijital iş tabelaları bilginin iletilme şeklini değiştirmeye devam edecektir. Bu devrimden yararlanmak için dijital tabela ile işinizi büyütmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Işıklı Tabela

Adından da anlaşılacağı üzere farklı aydınlatma araçları ile aydınlatılmış olan reklam türüdür. Tabelada bulunan aydınlatma türleri; neon, led, florasındır.

Işıksız Tabela

Şirketlerin sıklıkla tercih ettikleri fiyat bakımından uygun olan reklam türüdür.

Kutu Harf Tabela

Birçok malzemeden üretile bilen lehim ya da kaynak ile 3d halini alan ışıklı ya da ışıksız reklam türüdür. Cnc ya da Lazer makine ile kesimleri yapılmaktadır. İç ve dış mekânda kullanılabilir. Işıklı kutu harf ve Işıksız kutu harf olaraktan kendi içinde ayrılır. Kutu harf malzeme olarak da pleksi kutu harf, Alüminyum kutu harf, paslanmaz kutu harf (Gold kutu harf veya krom kutu harf) diye ayrılmaktadır.

Pleksi kutu harf Tabela

En eski tekniklerden ve kutu harfler içerisinde en uygun fiyatta olanıdır. Pleksiglas Tabela, Işıklı ve Işıksız olarak iki şekilde de kullanılabilir. Pleksiglas malzeme üzerine dijital baskı veya folyo kesim yazı olarak kullanılabilir. Bu tabelada hem den hem de yandan ışık alınmaktadır. Sadece ön kısım pleksiglass olduğu takdirde ön aydınlatmalı pleksiglass kutu harf denir. Ayrıyeten şişirme tekniği olan pleksiglass kutu harfler bulunur. Bu teknik genellikle aynı ölçü ve yazının kullanıldığı bayii tabelalarında kullanılır.

Gold paslanmaz kutu harf

Paslanmaz harflerin ön yüzeylerinde 304 kalite 1,2mm sarı gold paslanmaz sac, yan yüzeylerinde 0.60mm veya 0.70mm sarı gold paslanmaz sac kullanılmaktadır. Harflerin ön yüzey kesimlerini lazerle kesilir. Harflerin yan yüzeyleri şerit halinde giyotin makaslarıyla kesilir. İstenilen yazı karakterinde kestiğimiz paslanmaz harflerin, yan bantlarını elle şekillendirdikten sonra lehim kaynağı kullanarak, ön yüzeyleri ile birleştirilir. Işıklı olanın endirekt led aydınlatmalı gold kutu harftir. Led ya da neon ile aydınlatılır. Bir de aynı teknik fileli ya da filesiz olarak ön yüzeyine pleksi uygulanarak hazırlanır. Bu yöntemde önden aydınlatmalı fileli gold kutu harf denir.

Paslanmaz krom kutu harf

Paslanmaz harflerin ön yüzeylerinde 304 kalite 1,2mm paslanmaz krom sac, yan yüzeylerinde 0.60mm veya 0.70mm sarı gold paslanmaz sac kullanılmaktadır. Harflerin ön yüzey kesimlerini lazerle kesilir. Harflerin yan yüzeyleri şerit halinde giyotin makaslarıyla kesilir. İstenilen yazı karakterinde kestiğimiz paslanmaz harflerin, yan bantlarını elle şekillendirdikten sonra lehim kaynağı kullanarak, ön yüzeyleri ile birleştirilir. Işıklı olanın endirekt led aydınlatmalı krom kutu harftir. Led ya da neon ile aydınlatılır. Bir de aynı teknik fileli ya da filesiz olarak ön yüzeyine pleksi uygulanarak hazırlanır. Bu yöntemde önden aydınlatmalı fileli krom kutu harf denir.

Alüminyum kutu harf

Alüminyum önyüz ve yanaklar alüminyum kaynağı ile kaynatılarak istenilen ral kodunda boyanarak elde edilir. Led ya da neon ile aydınlatılır. Bir de aynı teknik fileli ya da filesiz olarak ön yüzeyine pleksi uygulanarak hazırlanır. Bu yöntemde önden aydınlatmalı Alüminyum kutu harf denir.

Kayan Yazı

Ledlerle işlenerek hazırlanan tabela çeşididir. LED Tabela çok çeşitli şekillerde tasarlanabilen animasyonlarla çok daha etkili bir halde tabelanızı ışıklandırabiliyor.

Vinil Germe

Ekonomik bir tabela şeklidir. Genellikle fiyatı baz alınarak eskiden seri üretimde en sık tercih edilen tabeladır. Işıklı vınly germe tabela ve ışıksız vınly germe tabela diye ikiye ayrılır. Dijital baskı yöntemi ile basılan vinilin(brandanın), yada Vinil üzeri folyo uygulamanın, profil şaseye dört bir yandan gerilerek, daha önceden hazırlanmış olan ve içerisinde aydınlatma düzeneği bulunan alüminyum kasa üzerine kapatılmasıyla elde edilen bir tür tabela çeşidine Işıklı vınly germe tabela denir. Aydınlatma olmadan direk profil üzerine gerilene de ışıksız Vinil germe tabela denir. Bu tabela çeşidi hafiftir, istediğiniz her yere taşıyabilirsiniz. Sağlam oluşu da tercih edilmesindeki diğer nedenlerden biridir.

Alüminyum Tabela (Kompozit Tabela)

Tabela türleri içerisinde Görsellik, dayanıklılık ve kalite bakımından en çok tercih edilen uzun ömürlü tabela modellerinden biridir. Alüminyum Tabela ya da Kompozit Tabelada diğer tabela çeşitleri gibi ışıklı ve ışıksız olmak üzere iki şekilde de yapılabilen tabela modelidir. Işıklı Alüminyum tabela, Zemin Dekupe Edilerek ( zemin oyularak ) Arkadan düz Pleksiglas yapıştırma veya Kabartma Pleksiglas Kutu Harf, Krom Kutu Harf uygulama yapılır. Işıksız Alüminyum tabela ise Alüminyum zemin üzerine Folyo kesim harf, Dekota kesim harf ve Pleksiglas düz kesim veya Pleksiglas kutu harf, Krom Kutu Harf, Alüminyum Kutu Harf uygulanmaktadır.

Totem Tabela

Dükkân önleri, yol kenarlarına, otobana istenilen ölçüde uygulanan ayaklı bir ayaklı reklam çeşididir. Totem tabelalar tek – çift bacaklı, ışıklı, ışıksız, kompozit alüminyum, çelik saç profil ve Vinil germe olarak yapılır. Totem tabelayı ışıklı ya da ışıksız bir şekilde tercih edilebilirsiniz, isterseniz tabelanın iki yüzünü de kullanabilirsiniz.

Gravür

Teknik detayı ışıklı olan gravür tabela genellikle iç mekânda tercih edilse de dış Mekân dada kullanılır. Gravür tabela Şeffaf Pleksiglas malzemenin Bilgisayarlı CNC tezgahlarda yazı ve logoların kenarının kazınarak üsten Alüminyum kasa içerisine LED Yerleştirmek suretiyle aydınlatma işlemi gerçekleştirilen bir tabela modelidir.

Yönlendirme Tabela

Bilgilendirme amacı ile yapılan tabela çeşididir. Tabela sektöründe bulunan hemen hemen tüm malzemelerden yapıla bilinir. Çift taraflı yönlendirme, Ayaklı yönlendirme, Tavandan askılı yönlendirme Işıklı ya da ışıksız seçenekleri ile yapılır.

Uyarı ikaz Tabela

Bilgilendirme ya da uyarı amaçlı birçok teknikten ve malzemeden hazırlanan tabela türüdür.

Çatı Tabela

Çoğunlukta zemin ya da harfleri hafif olmasından dolayı alüminyum konstrüksiyon ve malzemeden üretilen ışıklı yada ışıksız olarak tercih edilebilen büyük reklam çalışmalarına Çatı Tabelası denir.

Fener Tabela

Minimal hazırlanan genellikle çift taraflı ve ayaklı olan reklam türüdür. Işıklı ve ışıksız imal edilir.

Hazır Tabela

Firma bünyesinde muhtelif ölçülerde daha önceden hazırlanıp stokta tutulan fileli içten led aydınlatmalı ayaklı çift taraflı tabelalardır. Kare hazır tabela, dikdörtgen hazır tabela, daire hazır tabela ve elips hazır tabela olarak çeşitlere ayrılır.

Ahşap Tabela

Ahşap malzeme işlenerek hazırlanan hem dış mekânda rahatlıkla kullanıla bilinen, hem de iç mekânda kullanıla bilen tabela türüdür. Son yıllarda özellikle reklam sektöründe önlerde yerini alan Ahşap Tabela ışıklı ya da ışıksız bir şekilde tercih edilir.

Foreks Tabela

Ekonomik bir tabela türüdür. Aynı zamanda dayanıklıdır. Direk üzeri boya tutabileceği gibi dijital baskı ya da folyo sıvama da yapmak mümkündür.

Neon Tabela

Özel cam tüplerinin ısıtılıp şekil verilmesi ile hazırlanan bu reklam çeşidine Neon tabela denir. İç mekân ve dış mekânda kullanılır. Harf içlerine uygulanabileceği gibi çıplak olarak da kullanılır.

Neon Hortum Led Tabela

Cam neonların yerine almış olan bu çeşit ile daha rahat, ekonomik ve kullanışlı istenilen yazıların şeffaf ya da ahşap zeminin oyulması ile hazırlanışıdır.

3D Led Tabela

Harflerin rahat olarak 3d halinde imal edilemedikleri ölçüde olması durumunda kelimelere dış kontür verilerek zeminli bir şekilde hazırlanarak ışıklandırılması tekniğine 3D Led Tabela denir.

Ampul Kutu Harf

Ters tava alüminyum kutu harflerin içerisini döşenerek hazırlanan kutu harflere Ampül Kutu Harf denir.

Eskitme Tabela

Malzeme zımparalanarak, fırça boya atılarak, patine edilerek, ya da paslandırılarak hazırlanan tabela çeşididir.

Bunun dışında ahşap malzemeden kişiye Özel Ahşap Tabelalar, Ahşap Kapı numaraları, Ahşap Yönlendirme, Ahşap Kapı İsimliği yapılır. Metal kapı numaraları, Metal Tabelalar, Ferforje Tabelalar, Retro-Vintage Tabelalar, Fırça yazılı Tabelalar, Pullu Tabelalar, İnşaat ve Şantiye Tabelaları yapılmaktadır.

Giriş Yap

Parolanızı mı unuttunuz?